Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Uspješno realiziran projekt "Ekonomsko osnaživanje žena u agrobiznisu" Istaknuto

Ocijeni
(2 glasova)
Autor  | Objavljeno u: Novosti

Projekt „Ekonomsko osnaživanje žena u agrobiznisu“ uspješno je priveden kraju. Prezentacija rezultata projekta i svečana dodjela certifikata upriličena je u utorak, 27. kolovoza 2013. godine u restoranu „Dioniz“ u Žepču.

Projekt „Ekonomsko osnaživanje žena u agrobiznisu“ financira se u okviru programa Lokaliziranje gendera u FBiH uz financijsku podršku UN WOMEN-a, a zajednički ga implementiraju Gender Centar FBiH i Nizozemska organizacija za razvoj (SNV). Isti je doprinio ekonomskoj neovisnosti i socijalnoj uključenosti žena na teritoriji općine Žepče, te povećao prilike u ruralnim mjesnim zajednicama u pokretanju samostalnih biznisa u oblasti proizvodnje krastavaca kornišona i uzgoja jagoda. Trinaest korisnica projekta uspješno je završilo obuku na računaru i te postanu konkurentnije na tržištu rada. Projektom je obuhvaćeno 20 žena iz kategorije nezaposlenih osoba koje imaju prebivalište i posjeduju poljoprivredno zemljište na području općine Žepče. 

 

U uvodnom dijelu prezentacije, ostvarene rezultate projekta je predstavila koordinatorica projekta Marijana Zovko, a potom je sve prednosti projekta prezentirala direktorica RAŽ Branka Janko. 

Partnerska organizacija na ovom projektu je MZ Vinište kojoj je dodijeljena informatička oprema, a jedan od rezultata projekta je i formiranje Mreže žena općine Žepče.

Završnoj konferenciji su se odazvali i brojni gosti: ravnateljica Gender Centra FBiH Ana Vuković, stručna savjetnica za integriranje gendera u oblasti zdravstva, socijalne politike i okoliša Gender centra Federacije BiH Sadmira Koturić, projekt menadžer programa Lokaliziranje gendera u F BIH u ime SNV-a Nasir Nalić, općinski načelnik Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, pomoćnica načelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje Birgita Lovrić, predstavnici „Kornišon Bosnia“ d.o.o. Kalesija, Udruženje žena Begov Han, članice i članovi Lokalnog ekonomskog foruma Općine Žepče, članovi GRG Općine Žepče, članice i članovi Komisije za ravnopravnost spolova Općine Žepče, korisnice projekta i članovi Mreže žena općine Žepče.

 

Na ovoj svečanosti dodijeljene su Zahvalnice i Pohvalnice za podršku i doprinos u realizaciji projekta. Dobili su ih Općinski načelnik Mato Zovko, ravnateljica Gender Centra FBiH Ana Vuković, direktorica Nizozemske organizacije za razvoj (SNV) Šemsa Alić, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović i Udruženje „Žene ženama“ Sarajevo za implementiran projekt u općini Žepče „Poboljšati uvjete za sve u općini Žepče“.

Pohvalnice i Plavi cvijet uručeni su Ankici Marković, predsjednica MZ Vinište  za posvećen rad na pitanju ravnopravnosti spolova u općini Žepče, Gordani Rajković kao najuspješnijoj proizvođačici kornišona u 2013. godini i Ani Mrkonjić kao drugoj najuspješnijoj proizvođačici kornišona u 2013. godini tona). Pohvalnicu za doprinos u organiziranju žena dobilo je i Udruženje žena Begov Han.

Ispred žena-korisnica projekta zahvalile su se Jelena Ilić (uzgajivačica kornišona) i Ružica Vidoš (polaznica obuke iz informatike).

Korisnice projekta- uzgoj kornišona i jagoda: Ana Juranović, Ivana Kajić, Tereska Marić, Mara Penava, Marica Lončar, Lucija Tomas, Ana Mrkonjić, Gordana Rajković, Ana Lupić, Anela Knežević, Armina Kahriman, Naida Čaušević, Ankica Antolović, Jelena Ilić, Naida Memčić, Marina Kutleša, Ružica Topić, Mirjana Šumić, Jela Antunović i Ankica Budimir.

Korisnice- informatička obuka: Nada Dunđer, Terezija Jukić-Dunđer, Ankica Marković, Slavica Andrić, Mira Vilić, Ružica Vidoš, Aida Mehić, Kata Banoža, Snježana Karatović, Kristina Dunđer, Valentina Tadić, Armina Hajdarević i Ankica Kajić.

O projektu „Ekonomsko osnaživanje žena u agrobiznisu“

Projekt je trajao od 1. siječnja do 31. kolovoza 2013. godine, a implementator je Razvojna agencija Žepče. Partner na projektu mjesna zajednica Vinište.

Ukupna vrijednost projekta je 71.173,60 KM

Zasađeno je 15 dunuma kornišona i 5 dunuma jagoda

Do sada je otkupljeno 35.000,00 kg ili 35t kornišona (do 21.08.2013.godine), a otkup traje do polovine rujna/septembra 2013.god.

Ukupna vrijednost otkupljenog kornišona oko 30.000,00 KM.

Korisnice projekta su nezaposlene žene iz ruralnih mjesnih zajednica koje su pokrenule poljoprivrednu proizvodnju (20), žene iz mjesnih zajednica koje su prošle informatičku obuku i uključile se u rad vijeća MZ (13) i članice Mreže žena općine Žepče (39).

Tijekom trajanja projekta provedene su brojne aktivnosti, te su ostvareni vidljivi rezultati. 

Dvadeset žena korisnica projekta pokrenulo je samostalni agrobiznis: podignuto je 15 dunuma nasada kornišona  i pet dunuma nasada jagode na području općine Žepče. Osiguran je prihod za 15 žena kroz osigurano tržište za plasman kornišona – korisnice potpisale ugovor o otkupu s otkupljivačem Kornišon Bosnia d.o.o. Kalesija. 

Općina Žepče je u 2013. godini po prvi puta uvela poticaje za uzgoj kornišona, (poticaji su isplaćeni korisnicama projekta).

Formiran je Fond za ruralni razvoj u općini Žepče, u koji će korisnice projekata "RAŽ" donirati simbolični dio sredstava za pokretanje poljoprivrednih biznisa drugih korisnica.  

Program Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine (LGFBiH), uz financijsku podršku UN WOMEN, zajednički implementiraju Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine i Holandska organizacija za razvoj (SNV). 

Iznesena mišljenja i stavovi ne odražavaju nužno mišljenja i stavove Programa Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine (LGFBiH) ili partnera na implementaciji programa. 

www.http://localizing-gender.ba/

 

 

 

Čitano 2039 puta
Zadnji put promjenjen Ponedjeljak, 02 Septembar 2013 11:24

Twitter Feeds