Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Usluge

Ocijeni
(1 Glasaj)
Autor  | Objavljeno u: Tekstovi

Pojava poduzetnica u proteklih dvadesetak godina u razvijenom svijetu usko je povezana s demokratizacijom društva, točnije, s izjednačavanjem muških i ženskih prava, prije svega prava na izobrazbu. Šezdesetih godina jedva je pet posto žena bilo među magistrima znanosti, a danas žene čine između četrdeset i pedeset posto polaznika specijaliziranih poslijediplomskih poslovnih programa. Prema nekim statistikama smatra se da žene u Europi pokreću ili su pokrenule svaki četvrti novi posao.

Mnoge žene posjeduju kreativnost, potrebna stručna znanja i vještine nužne za pokretanje novih poslova, ali često, za razliku od muških poduzetnika, nemaju ravnopravan pristup kreditima , izobrazbi i informacijama, bez čega nema uspješna vođenja poslova. Kao i njihovi kolege poduzetnici, žene poduzetnice su visokoobrazovane, sklone preuzimanju rizika i imaju razvijen poduzetnički duh.

Poduzetnice o poslu promišljaju svestranije i realnije rasuđuju od svojih kolega poduzetnika, sklone su uvažavanju tuđeg mišljenja i savjeta suradnika. Bolje razumiju ljude oko sebe, ne samo kupce ili korisnike, nego suradnike i zaposlenike, jer su ih spremne slušati. Poduzetnice brže koriste suvremena rješenja poput decentralizirane i fleksibilne organizacije, timskog rada i skupnog odlučivanja te sudjelovanja zaposlenih u odlučivanju.

PREPREKE I IZAZOVI ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA

Najveće su prepreke i poteškoće glede dostupnosti financijskih sredstava, informacija, tržišta i educiranja. Temeljni izazov stoji pred zakonodavstvima, odnosno državnim politikama zemalja, a glede osiguranja državnih mjera za efikasno identificiranje i rješavanje problema poduzetnica.

Drugi izazov uključuje potrebu razvijanja državnih strategija koje će se efikasno suočiti s problemima specifičnima za spolom uvjetovane prepreke, što zahtijeva razvijanje drugačijih društvenih stavova o spolovima i njihovo uključivanje u strukture, institucije i politike koje se odnose na samozapošljavanje i malo poduzetništvo.

KAKO POTICATI ŽENSKO PODUZETNIŠTVO?

Uspješno poticanje ženskog poduzetništva možemo ostvariti kroz:

• Intenziviranje lobističkih aktivnosti profesionalnih ženskih i neprofitnih udruga te ih posebice usmjeriti na stvaranje legislative koja će osigurati pozitivno ozračje za brži razvoj ženskog poduzetništva.

• Organizirati razmjenu iskustava između već uspješnih poduzetnica i poduzetnica početnica, uvođenjem mentorstva, javnim prezentacijama vlastitih iskustva uspješnih poduzetnica.

• Ponuditi različite programe poticanja ženskog poduzetništva koji osiguravaju treninge, obrazovanje, jamstva za dobivanje bankarskih kredita za pokretanje poslova koje potiču žene.

• Potaknuti umrežavanje žena poduzetnica razvojem lokalnih i regionalnih mreža poduzetnica.

• Osigurati poduzetnicama besplatne ili subvencionirane konzultantske usluge stranih ili domaćih konzultanata.

 

Zemlje koje su prepoznale prednosti razvoja ženskog poduzetništva te potencijale i mogućnosti koje ono pruža za cjeloviti društveni i gospodarski razvoj uspješno provode sve navedene aktivnosti. 

http://www.zeneposao.com

***************

Rad na poticanju poduzetništva u svim segmentima trajan je zadatak lokalne uprave i institucija koje su za taj posao osnovane. RAzvojna agencija Žepče je razvojna institucija koja provodi razvojne politike općine Žepče. 

Razvojna agencija Žepče bavi se slijedećim djelatnostima:

-edukacija poduzetnika/ca (start up, razvoj, inovacija ..)

-promocija poduzetništva,

-poduzetničko povezivanje(udruženja, zadruge, klastere)

-ruralni razvoj: poljoprivreda, turizam, tradicionalni obrti 

 

U okviru ovih djelatnosti pružaju se brojne usluge poduzetnicima koji iskažu svoju potrebu za uslugama Razvojne agencije Žepče.

U okviru programa "Žepački obrtnik" pružaju se slijedeće usluge: 

-Tehnička asistencija pri rastu i razvoju postojećih obrtnika, 

-Pružanje informacija za uspješno poslovanje obrta,

-Izrada biznis i marketing plana

-Osposobljavanje obrtnika za korištenje EU fondova,

-Pomoć pri apliciranju na različite financijske fondove,

-Poslovne obuke i savjetovanja ,

-Organiziranje poslovnih susreta B2B i poslovno povezivanje,

-Promocija proizvoda i usluga putem web portala „Žepački Obrtnik“. 

 

Pored ovih usluga poduzetnicama se nudi administrativna podrška u pokretanju biznisa, savjetovanje u vezi samozapošljavanja, prekvalifikacije, pisanja životopisa i dr. 

 

Također postoji i mogućnost online savjetovanja na način da korisnice izravno kontaktiraju Razvojnu agenciju Žepče  na  mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

Sve zainteresirane/i mogu se javiti u Razvojnu agenciju Žepče  na tel. 032 880 273 ili na gore navednu mail adresu.

Čitano 5229 puta

Twitter Feeds