Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Projekt „centrikomNET“ predstavljen na međunarodnom virtuelnom sajmu SmAgTech EXPO

Ocijeni
(1 Glasaj)
Autor  | Objavljeno u: Novosti

Sajam SmAgTech EXPO su zajednički organizirale visokoobrazovne institucije, tehnološki parkovi i poduzeća iz regije, a financiran je sredstvima Europske unije kroz projekt Vitalizing ICT Relevance in Agricultural Learning (VIRAL) iz Erasmus + programa, u periodu od 16.-17.11.2021.godine.

Sajam je obuhvatio sajamski i konferencijski dio koji je bio namijenjen poljoprivrednim poduzećima, predstavnicima javne uprave, IT sektora kao i studentima.

RAŽ je na sajmu predstavila projekt „Enhancement of competitiveness of transnational business competence centers and networks – centrikomNET“ koji implementiraju zajedno s partnerima Općina Stari Jankovci (RH), Općinom Tovarnik (RH), Unijom poslodavaca Crne Gore (MNE) i Centrom kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Vinkovci (RH).

Projekt je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Veći dio projekta „centrikomNET“ fokusiran je na uspostavu demonstrativno edukativnog polja (DEP) u blizini Centra poslovnih kompetencija i uspostavu pratećih usluga za sektor agrobiznisa, a koje su fokusirane na razvoj i jačanje konkurentnosti ovog sektora.

DEP će biti uspostavljen na površini od 0,3ha i sadržavati će voćne vrste koje su najzatupljenije na području općine Žepče i za koje je iskazana potreba za savjetodavnim uslugama od strane poljoprivrednih proizvođača. Sadržavati će ukupno 16 voćnih vrsta sa oko 120 različitih sortimenata. Voćnjak će sadržavati kompletnu infrastrukturu sa sustavom za navodnjavanje, protugradnim mrežama, antifrost sistemom, agrometerološkim stanicama kao i mehanizaciju i opremu za održavanje.

Novo uspostavljeni DEP će biti na raspolaganju svim akterima iz sektora agrobiznisa. Različite voćne kulture i različit sortiment unutar pojedine voćne vrste koje će biti zasađene na DEP-u će omogućiti zainteresiranima da na oglednom primjeru vide kako agroekološki uvjeti i agrotehničke mjere utiču na uzgoj pojedinih voćnih vrsta i sorti.

Projektom će se uspostaviti dva demonstracijsko edukativna polja, jedno u Republici Hrvatskoj (Općina Stari Jankovci), a drugo u Bosni i Hercegovini (Općina Žepče), u svrhu pružanja infrastrukturne potpore i usluga malim i srednjim poduzećima te lokalnom stanovništvu.

Na sajmu su učestvovali kao predavači ili izlagači predstavnici većeg broja zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Rumunije, Nizozemske, Italije, Češke Republike, SAD, Turske i Kine.

SmAgTech EXPO je bio jedinstvena prilika za okupljanje, razmjenu znanja i iskustava, te ostvarivanje kontakata za buduću suradnju. 

 

 

Čitano 618 puta
Zadnji put promjenjen Četvrtak, 18 Novembar 2021 10:51

Twitter Feeds