Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Nastavlja se proizvodnja krastavaca kornišona u općini Žepče Istaknuto

Ocijeni
(1 Glasaj)
Autor  | Objavljeno u: Novosti

  

Održan sastanak otkupljivača i potencijalnih proizvođača 

 

Razvojna agencija Žepče u suradnji sa ZZ „Voćar iz Zvornika organizirala je u srijedu, 22.01.2014.godine, prezentaciju programa proizvodnje krastava kornišona, paprika i jagode u 2014. godini. Zahvaljujući prošlogodišnjim dobrim rezultatima, ove godine broj zainteresiranih puno je veći. Bila je to prilika da se svi proizvođači s područja općine Žepče upoznaju s načinom suradnje kada je u pitanju proizvodnja i otkup ovih sve popularnijih poljoprivrednih proizvoda.

Sastanku su prisustvovali direktorica Razvojne agencije Žepče, gđa. Branka Janko, direktor zadruge „Voćar“ d.o.o. Zvornik, g. Fahro Delibajrić, stručni suradnik i agronom g. Nihad Grcić.

Područje općine Žepče s obzirom na prirodne uvjete zemljišta i klime, pruža dobre uvjete za uspješnu proizvodnju krastavca kornišona. Ovo je poljoprivredna kultura „vrijednih ruku“ čiji uzgoj uz primjenu odgovarajućih agrotehničkih mjera i novih uzgojnih tehnologija može osigurati profit manjim obiteljskim gazdinstvima kakva uglavnom prevladavaju na području općine Žepče. 

Sastanku se odazvalo oko 60 poljoprivrednika koji žele da se uključe u ovaj program te pokrenu neku od proizvodnji na njihovim imanjima. Otkup sve količine proizvedenog kornišona, paprike i jagode će biti osiguran po cijenama definiranim ugovorom uz povećanje otkupne cijene kornišona u odnosu na prethodnu godinu, čime otkupljivači žele motivirati da se što veći broj ljudi uključi u ovaj projekat, jer su zahtjevi tržišta za domaćim kvalitetnim proizvodima još uvijek puno veći od onih količina koje trenutno možemo proizvesti. Razvojna agencija Žepče će pružati tehničku podršku u provedbi i organizaciji aktivnosti projekta, te pružati usluge stručnih savjeta za uzgajivače na terenu. Na taj način omogućiti će se zapošljavanje članova oko 80 obitelji u općini Žepče koje će za nekoliko mjeseci rada moći ostvariti značajan prihod koji može dosegnuti i do 4.000 KM. 

S obzirom na veliki interes poljoprivrednika rok za prijavu je produžen do kraja veljače/februara ove godine. Svi zainteresirani svoje prijave mogu dostaviti u prostorije RAŽ-a, putem mail-a na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili pozivom na tel: 032/880273. Kontakt osoba je  dipl.ing.agr. Marijana Zovko.

 

Čitano 1697 puta
Zadnji put promjenjen Petak, 24 Januar 2014 11:34

Twitter Feeds