Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Završen praktični ciklus obuke „UPRAVLJANJE PROJEKTIMA EU ZA POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ“ Istaknuto

Ocijeni
(1 Glasaj)
Autor  | Objavljeno u: Novosti

Uposlenici RAŽ-a certificirani konzultanti za IPARD

Dana 30.10.2013.god u  Doboju je održana prezentacija završnih radova sudionika GIZ IPARD OBUKE ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA FINANCIRANIM SREDSTVIMA EU PROGRAMA ZA POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ te dodjela certifikata za uspješno završenu obuku. U program obuke su bile uključene općine Žepče, Tešanj i Teslić.

Organizator obuke je Njemačka organizacija za razvoj –GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Obuka je provedena u periodu od 10.06. – 30.10.2013.god, a edukatori su bili konzultanti iz BERCON d.o.o. i KAJA CONSULTING d.o.o. iz RH, koji su polaznicima obuke prenijeli svoje znanje i dugogodišnje iskustvo u pripremi projekata za apliciranje na IPARD sredstva, te na praktičnim primjerima pokazali koje su procedure i uvjeti za apliciranje na IPARD sredstva.

Svrha obuke je bila da se predstavnici lokalne uprave osposobe za izradu Investicijskih studija/Poslovnih planova , te da nauče koje mjere je potrebno ispoštovati u EU programima za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi svoje znanje mogli prenijeti u lokalnoj zajednici, kako bismo spremni dočekali IPARD predpristupni fond za poljoprivredu i ruralni razvoj,  kojemu će uskoro i Bosna i Hercegovina imati pristup.

IPARD je pretpristupni program Europske unije. Sastavni je dio IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći, eng. Instrument for Preaccession Assistance), čiji su osnovni ciljevi pomoć državama kandidatima i državama potencijalnim kandidatkinjama u njihovom usklađivanju i provedbi pravne stečevine EU te priprema za korištenje budućih EU fondova. Glavni cilj IPARD programa je unapređenje poljoprivrednog sektora uz pomoć konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, a ima tri prioriteta: 1) Poboljšanje tržišne efikasnosti i provedbe EU standarda, 2) Pripremne aktivnosti za provedbu poljoprivredno – okolišnih mjera i LEADER-a i 3) Razvoj ruralne ekonomije.

 

Održan Info dan za poduzetnike – korištenje sredstava IPARD predpristupnog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj

Dana 29.10.2013.god. u Doboju je održan INFO DAN ZA PODUZETNIKE „PRIPREMA I FINANCIRANJE PROJEKATA ZA MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO“

Na info danu su predstavljene mogućnosti pripreme i financiranja projekata za malo i srednje poduzetništvo sa naglaskom na iskustva Republike Hrvatske u pripremi i financiranju projekata iz EU razvojnih fondova. 

Predavači na info danu su bili Kristijan Mavrek, KAJA CONSULTING d.o.o. Čakovec, Marjan Novak, MANOX d.o.o. Čakovec i Josip Bacinger, BERCON d.o.o. Varaždin, koji su jedni od vodećih eksperata u RH za korištenje sredstava IPARD-a.  Na info danu je prisustvovalo oko 40-tak predstavnika poljoprivrednih poduzeća obrta i zadruga te predstavnika lokalne uprave iz općina Žepče, Tešanj i Teslić. 

 

 

Čitano 1506 puta

Twitter Feeds