Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Održana edukacija „Unapređenje tehnologije pripreme i obrade drveta“ Istaknuto

Ocijeni
(2 glasova)
Autor  | Objavljeno u: Novosti

Udruženje „Spori turizam“ nastavlja s implementacijom projekta „Stare vrijednosti za novu budućnost“ koji se realizira u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III-LOD III“, a kojeg financira Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), čiji je cilj doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovništva u ruralnim područjima općine Žepče kroz unapređenje postojeće proizvodnje i promocije rukotvorina i autohtonih gastro proizvoda i očuvanje starih zanata.

Projekt ima cilj da  doprinese ekonomskom osnaživanju 35 osoba koje se bave proizvodnjom rukotvorina, autohtonih gastro proizvoda i očuvanjem starih zanata kroz podizanje znanja proizvodnih, prodajnih i marketinških vještina, te da obogati postojeću turističku ponudu općine Žepče kroz jačanje kapaciteta proizvođača rukotvorina, autohtonih gastro proizvoda i očuvanje starih zanata i kroz izradu kataloga proizvoda i proizvođača koji će služiti promociji, unapređenju prodaje, očuvanju tradicije i uvrštavanju istih u stalnu turističku ponudu općine Žepče.

Nakon održane edukacije „Edukacija za dodatno usavršavanje dizajna i postojećih proizvoda“ održana je edukacija na temu „Unaprjeđenja i tehnologije obrade drveta i proizvoda od drveta“, čiji je cilj bio unaprijediti tehnologiju pripreme i obrade drveta te izrade suvenira od drveta.

 

 

Edukacija je održana u četvrtak, 17. i petak, 18. listopada 2013. godine u terminu od 11,00 do 15,00 sati u sali OV Žepče, („Dom kulture“ Žepče), Ulica Prva b.b.

Tema radionice 17.10.2013.god je bila „Drvo kao zanat“ (Drvo i njegova primjena, Zanati i drvo, Izrada nakita i suvenira s praktičnom namjenom, Odabir drveta i ekodizajn, Priprema drveta, gruba i fina obrada, zaštita),  a tema drugog dana, 18. listopada 2013. god.je bila „Zanatom kroz život“ (Kombiniranje drveta s drugim recikliranim materijalima, metal, plastika, staklo, Zaštita proizvoda, trenutna i dugotrajna, sredstva zaštite i tehnika; Gotovi proizvodi).

Predavač na edukaciji je bio Amir Delić, iz općine Brčko, koji se već dugi niz godina uspješno bavi drvodjelstvom i izradom suvenira i maketa od drveta. Na radionicama je prisustvovalo oko 30 polaznika iz općine Žepče, koji već rade suvenire i rukotvorine od drveta, kao i učenici iz "SMŠ Žepče" koji su iskazali interes da nauče neke tehnike izrade suvenira i steknu nova znanja kroz ovakve radionice. Naredna, ujedno i posljednja radionica na ovu temu će biti održana u prvoj polovici novembra/studenog. 

Udruženje „Spori turizam“ iz Žepča poziva sve zainteresirane da se uključe u projekt i prisustvuju narednim radionicama koje će biti organizirane na teme marketinga, istraživanja tržišta, unapređenja prodaje, proizvodnje proizvoda od vune i dobre higijenske prakse.

Više informacija možete dobiti na kontakt tel: 032 880 273

Razvojna agencija Žepče pruža tehničku podršku u implementaciji ovog projekta.

 

Projekt se realiziraju u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III-LOD III“ kojeg financira Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura.

 

 

Čitano 1496 puta
Zadnji put promjenjen Utorak, 22 Oktobar 2013 13:03

Twitter Feeds