Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Predstavnici Ureda izvršnog odbora UNICEF-a iz New York-a posjetili općinu Žepče Istaknuto

Ocijeni
(1 Glasaj)
Autor  | Objavljeno u: Novosti

 

Visoka delegacija Ureda izvršnog odbora UNICEF-a koju čine predstavnici iz 36 zemalja iz pet regionalnih grupa, posjetila je općinu Žepče i  područnu školu Lupoglav  gdje se odvija proces predškolskog odgoja i obrazovanja. 

 

Riječ je o projektu „Mala škola - uvođenje predškolskog odgoja i obrazovanja u ruralnim područjima općine Žepče" koji je s implementacijom počeo u siječnju i traje do kraja srpnja 2013. godine. Podržan je od strane UNICEF-a, a realiziraju ga Općina Žepče putem Razvojne agencije Žepče,  Osnovne škole“Žepče“ i Dječjeg vrtića „Don Ivica Čondrić“ Žepče. Projektom je obuhvaćeno 75 djece predškolskog uzrasta iz devet mjesnih zajednica, a u područnoj školi Lupoglav nastavu pohađa 23 djece iz naseljenih mjesta Viništa, Lupoglava i Osove. 

Delegaciju Izvršnog odbora UNICEF-a činili su predsjednik Delegacije Nj.E. Jarmo Viinanen iz Finske, Nj.E. Ferit Hoxha iz Albanije, Nj.E. George Wilfred Talbot iz Gvajane, John Mosoti iz Kenije, i Hossein Gharibi iz Islamske Republike Iran. U pratnji Delegacije je bio tajnik Izvršnog obora Nicolas Pron , predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer i Anne-Claire Dufay, zamjenica pr. UNICEF-a u BiH. 

Sastanku u Žepču prisustvovala je direktorica Pedagoškog zavoda Munevera Selmanović, direktori OŠ „Žepče“, Razvojne agencije Žepče i Dječjeg vrtića „Don Ivica Čondrić“.  Glavni cilj posjete BiH i općini Žepče je da se članovi Odbora bolje upoznaju sa stanjem obitelji i da razmotre prioritete, strategije i rezultate programa suradnje UNICEF-a sa Bosnom i Hercegovinom i o tome razgovaraju sa partnerima. Također, da se upoznaju sa ostvarenim napretkom kao i izazovima s kojima se BiH još uvijek suočava. Općinski načelnik Mato Zovko koji je dočekao goste u područnoj školi Lupoglav, izrazio je svoju zahvalu UNICEF-u  na pruženoj podršci u provođenju programa predškolskog odgoja i obrazovanja u općini Žepče koja je bila prva od općina u Zeničko-dobojskoj županiji koja je otpočela ovaj proces. 

Projekt „Mala škola“ pružio je mogućnost djeci predškolskog uzrasta da, bez obzira na njihovo mjesto stanovanja, socijalne i ekonomske prilike obitelji, sudjeluju u aktivnostima koja su od važnosti za njihov rast i razvoj, kazao je općinski načelnik Mato Zovko i pozvao goste iz New York-a da podrže započete aktivnosti na predškolskom odgoju i obrazovanju, i na uređenju školskih objekata i nabavku školskog namještaja i didaktičkih sredstava za rad s djecom u općini Žepče. Visoka delegacija UNICEF-a  pohvalila je općinu Žepče za pokrenuti projekt i naglasila da je ova sredina primjer drugima kako se mogu vlastitim ljudima i sredstvima započeti pozitivni procesi pomirenja, i napretka.  

S pozitivnim iskustvima se vraćamo u New York, i sretni smo da smo imali priliku družiti se sa djecom i njihovim roditeljima koji su nam potvrdili da je ovaj projekt dobro osmišljen i realiziran. Općina Žepče za primjer je ostalima i zadovoljstvo nam je da smo boravili u ovom lijepom kraju, kazao je, između ostaloga, predsjednik delegacije Nj.E. Jarmo Viinanen iz Finske. 

 

Čitano 4985 puta

Twitter Feeds