Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Gender alat za razvoj BiH: Konferencija u Sarajevu ponudila program za 777 novih radnih mjesta Istaknuto

Ocijeni
(1 Glasaj)
Autor  | Objavljeno u: Novosti

 

U Sarajevu održana Konferencija “Lokaliziranje gendera: Perspektive” – Istaknuti rezultati programa koji je u sedam općina u FBiH doprinio otvaranju više od 250 radnih mjesta za žene. 

U Sarajevu je održana Konferencija pod nazivom “Lokaliziranje gendera: Perspektive” koja je zaokružila dvogodišnji program „Lokaliziranje gendera u Federaciji Bosne i Hercegovine“, a radi se o razvojnom programu koji je zajednička inicijativa Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine i Holandske organizacije za razvoj (SNV), uz financijsku podršku globalnog UN Women Fonda za ravnopravnost spolova. Na konferenciji, koja je okupila najrelevantniji auditorij za pitanja jednakopravnosti spolova, istaknuti su postignuti rezultati. Program je ekonomski i politički osnažio žene u lokalnim zajednicama sedam općina u FBiH, te doprinio otvaranju više od 250 radnih mjesta za žene. Na sesijama konferencije diskutirano je o različitim značenjima i primjeni riječi gender u praksi. 

“U BiH naročito dominantna interpretacija gender predstavlja kao ‘žensko pitanje’ te pitanje emotivno-pravne borbe za ‘slabije i obespravljene’. Takvo tumačenje je točno, ali nedovoljno da objasni sam koncept gendera. Ovaj program je prihvatio izazov da upotrijebi gender kao alat razvoja i kao konkretno sredstvo za poboljšanje života žena, muškaraca, porodica, sela i zajednica u BiH. Iskustvo programa mi dozvoljava da sa sigurnošću proglasim uspjeh svih nas koji smo se zajedno usprotivili stereotipima o ženama i muškarcima, a posebno stereotipima o sposobnosti ljudi u BiH da zajedno rastumače i ugrade još jednu ‘tešku i stranu riječ’ što je vlastiti recept za uspjeh” – istaknula je direktorica Holandske organizacije za razvoj SNV, Šemsa Alić.  

Na Konferenciji je održana javna debata oko prikladnosti trenutne legislative u BiH, po kojoj svaka žena, zaposlena ili nezaposlena, postaje socijalni slučaj čim zatrudni, a poslodavcima iz privatnog sektora se prebacuje teret državotvornog pitanja svake zemlje – populacijska politika. Predstavnici sedam općina (Doboj Jug, Sapna, Sanski Most, Orašje, Novi Travnik, Žepče i Novi Grad Sarajevo) su na konferenciji prezentirali zajednički program koji bi trebao nastaviti pozitivne prakse programa Lokaliziranje gendera u FBiH.

“Općine koje su učestvovale u programu, ili sedam veličanstvenih kako smo ih interno nazvali, su pružili konkretne poslovne ponude višim nivoima vlasti, poslovnom sektoru i međunarodnim partnerima i poziv da financijski podrže implementaciju prvog zajedničkog međuopćinskog programa koji ima za cilj kreiranje novih 777 radnih mjesta u naredne dvije godine” – istaknula je Alić, koja je na konferenciji moderirala debatu o socio-ekonomskim pravima žena te utjecaju ovog problema na društvo i ekonomiju u cjelini, naročito razvoj poduzetništva.

Razvojna agencija Žepče bila je implementator programa Lokaliziranje gendera u FBiH na području općine Žepče, kao i provoditelj aktivnosti na projektu "Ekonomsko osnaživanje žena u agrobiznisu" i partner na projektu " Poboljšati život za sve u općini Žepče " koji je provodilo Udruženje Žene ženama iz Sarajeva. U narednom periodu priprema se nastavak započetih aktivnosti na lokaliziranju gendera  i izrada novog programa "777" u kojem će sudjelovati općina Žepče i Razvojna agencija Žepče kao implementator.

 

Vijest preuzeta sa: www.seebiz.net 

Čitano 1544 puta

Twitter Feeds