Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Treća stakeholder radionica u okviru projekta „safEarth“ Istaknuto

Ocijeni
(1 Glasaj)
Autor  | Objavljeno u: Novosti

Dana 26. i 27.11.2019.godine, u organizaciji Razvojne agencije Žepče, održana je dvodnevna stakeholder  radionica u sklopu projekta „safEarth“ - „Upravljanje rizikom korištenja zemljišta izradom karata podložnosti na klizanje“, koji implementira Razvojna agencija Žepče u suradnji sa Hrvatskim geološkim institutom iz Zagreba, JU Zavod za geološka istraživanja iz Podgorice i Rudarsko Geološko Građevinskim Fakultetom iz Tuzle. 

Projekt se provodi u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan proračun je 974.695,50 EUR, od čega EU financira 85%, a 15% sufinanciraju partneri. Glavni cilj projekta je u suradnji sa partnerima zajedno raditi na rješavanju pitanja klizišta u regiji.

Pored predstavnika implementatora projekta na radionici su sudjelovali zaposlenici općine Žepče iz Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje i Službe civilne zaštite kao i predstavnici Kantonalnog zavoda za urbanizam i prostorno uređenje, te predstavnici poduzeća.

Prvog dana je organizirana terenska edukacija, odnosno testno snimanje klizišta nabavljenim dronom DJI Phantom 4 RTK na lokaciji Mjestova Ravan u Željeznom Polju koje je ujedno i najkritičnije klizište s obzirom da ugrožava cijeli centar MZ Željezno Polje, školu, ambulantu, poštu te brojne stambene objekte. Edukaciji su prisustvovali predstavnici RAŽ-a, Općine Žepče, kolege sa RGGF-a, predstavnici Geo-InterMax d.o.o., te predstavnici Geocibale doo. . Općina Žepče će nastaviti aktivnosti na periodičnom praćenju postojećih i eventualnu pojavu novih klizišta a u suradnji sa Razvojnom agencijom Žepče planiraju se i novi projekti koji bi tretirali oblast prevencije klizišta i zaštite ljudi i imovine.

Drugog dana radionice prezentirane su realizirane aktivnosti te ostvareni ciljevi projekta, koje je prezentirala Marijana Zovko, koordinator projekta ispred RAŽ-a.

Metodologiju izrade karata i karakteristike izrađenih karata podložnosti na klizanjem, a koje je za Općinu Žepče uradio RGGF, prezentirao je Geo-InterMax d.o.o.iz Tuzle.

Drugog dana radionice jedna pod tema je također bila “Potencijalno toksični elementi u tlu - utjecaj na okoliš“, koju je prezentirao  Geo-InterMax d.o.o.

Izrada zemljopisnih karata osjetljivosti na klizišta imati će praktičnu primjenu u općini Žepče i omogućiti će nadležnim službama da imaju više informacija o prostornoj vjerojatnosti pojave klizišta na terenu a što je temelj za racionalno upravljanje korištenjem zemljišta sa naglaskom na sigurnu i plansku gradnju. Specijalizirane karte nužne su za bolje i ekonomičnije upravljanje prostorom i odavno su u upotrebi u zemljama članicama Europske unije. S obzirom da ovo do sada nije bio slučaj u zemljama projektnih partnera, teži se ka poboljšanju trenutne situacije u regiji, naglašeno je na radionici. 

RAŽ će i po završetku projekta u suradnji s Općinom Žepče raditi na problemu pitanja klizišta, kao i na pronalasku novih sredstava koja će pomoći sanaciji i praćenju postojećih klizišta kao i planskoj gradnji s posebnim osvrtom na područja u kojima postoji velik rizik od pojave klizišta.

 

RAŽ Press 

 

Branka Janko, direktorica

Marijana Zovko – koordinator projekta „safEarth“

T: (+387) 32 880 273

M:(+387) 63 693 860

E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

W: www.razepce.com

 

 

Čitano 578 puta
Zadnji put promjenjen Ponedjeljak, 02 Decembar 2019 10:01

Twitter Feeds